Akıllı cep satışları 11 milyonu geçecek

Mobisad

Türkiye’de akıllı cep telefonu pazarı 11 milyon adet satış, 3.9 milyar dolar hacimle yılı kapatacak. Kur artışlarından etkilenen sektörde, vergiler ve ithalat düzenlemeleri talepte düşüşe neden oldu.

Cep telefonu sektörü yılı resmi olarak 11.3 milyon, yolcu beraberinde getirilenlerle beraber 15 milyon adetle kapatmaya hazırlanıyor. Yükselen kurlar ve yeni vergilerle beraber zor bir yılı geride bırakan sektörde geçen yıla göre adette yüzde 10’luk bir düşüş yaşanıyor. Satış hacminin ise yüzde 7’lik düşüşle 3.9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Sektörün 2017 performansıyla ilgili analistlere kulak verdik. IDC Araştırma Müdürü Ramazan Yavuz, 2017’de akıllı telefon pazarının dolardaki artış, ithalatla ilgili getirilen yeni yönetmelikler ve genel olarak tüketici talebindeki azalma nedeniyle yavaşlama eğilimleri gösterdiğini söylüyor. Özellikle ithalata getirilen yeni düzenlemeler 3. ve 4. çeyrek akıllı telefon rakamlarını negatif etkilemiş durumda.

Kur artışı etkiledi

Kur artışı sektörü etkileyen en önemli unsurlardan oldu. Bu konuda Yavuz, “Vergideki artışla beraber artan kur maliyeti  giriş seviyesi akıllı telefonların ortalama satış fiyatlarını 600-800 TL bandından 1000-1200 TL bandına taşımış durumda. Bu durum satış üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Ayrıca değişken dolar kuru nedeniyle telefon markaları oturmuş bir fiyat politikası oluşturamıyorlar” diyor.

Peki üst segmentte durum nedir? Yavuz, ağustosta TRT bandrol vergisinin artırılması ve dolardaki yükselişin zaten yüksek olan üst segment fiyatlarını daha da yukarı çektiğini, talepte de zayıflama görüldüğünü aktarıyor.

Yavuz, “Gelecek yıl telefon pazarının adet bazında yüzde 3-3.5 oranında artacağını fakat satış hacminin yüzde 4 civarında düşeceğini öngörüyoruz. 2018’de yerel üretim yapan markalar ve Çinli markaların akıllı telefon pazarında büyüme yaratacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz. Satış hacminde ise adet bazlı büyümeye rağmen giriş ve orta segmentteki ürün sayısındaki artışa bağlı bir azalma bekliyor” diye konuştu.

Kaçak ‘cep’ sayısı arttı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi de, yılın cep telefonları satışı açısından beklenenin altında kapanacağını belirterek, satış adedinin yolcu beraberinde ve Kaçak yollarla yapılan satışlarla 15 milyonu bulduğunu vurguluyor. Ekşi, yüksek vergiler, yetersiz düzenlemeler ve özellikle Temmuz ayından bu yana devam eden yasal yollarla ithal edilen telefonlara uygulanan test süreçleriyle ilgili düzenlemelerin kaçak ve ÖTV ödenmeden satılan telefon satışlarında rekor yaşanmasına sebep olduğuna da dikkat çekiyor.

Üç çeşit vergi var

Türkiye’de satışa sunulan telefonlardan Özel Tüketim Vergisi (yüzde 25), Katma Değer Vergisi (yüzde 18) ve TRT Bandrolü (yüzde 10) olmak üzere üç farklı vergi alınıyor. Vergi üzerinden vergi alınması fiyatları daha da yukarı çekiyor.
Sektör yetkilileri telefon satışlarında uygulanan vergi oranlarının düşürülmesini, en azından daha da artırılmamasını talep ediyor.

Fiyata yüzde 10 zam gelebilir

Kurlardaki artışın satış fiyatlarına önümüzdeki ay yansıyacağını düşündüklerini de dile getiren Sinan Ekşi, “Aralık sonu veya yeni yılda fiyatların yüzde 10’a yakın zamlanmasını bekliyoruz. Satış fiyatlarındaki zam beklentisi ve markaların bu aylarda yeni modellerini piyasaya sunuyor olması, özellikle 800 TL-1400TL fiyat aralığında satılan orta segment modellerin satışlarını yüzde 20 civarında arttırdı” diyor.

Kaynak: Milliyet

Menü