Türklerin cep telefonunda bin TL ve üzeri modelleri daha fazla aldığı ortaya çıktı. 2015’de satılacak 14 milyon yeni cep telefonunun yüzde 50’den fazlasının 1.000 TL’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Hanife Baş’ın Milliyet’te yer alan haberine göre Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, Türkiye’de 2014 yılında satılan cep telefonu sayısı 13 milyon adetken, 2015 yılında bu sayının yüzde 8 oranında bir artışla 14 milyon adedin üzerine çıkacağını söyledi. Bu yıl toplamda 12 milyon adet telefon satılması, 1 milyon adet yolcu beraberinde, 1 milyon 100 bin adet Kaçak yollarla getirilmesi ve toplamda 14 milyon adet telefon satılması bekleniyor.

AVRUPA’DAN YÜKSEK

Sinan Ekşi, “2015’te satın alınacak cep telefonlarının adetsel olarak yüzde 54’ünü, cirosal olarak da yüzde 81’inin 1.000 TL ve üzerindeki modeller oluşturacak” dedi.
Gelir düzeyi düşük olmasına karşın Türkiye’de Avrupa’dan daha pahalı telefonlar kullanıldığını kaydeden Ekşi, pahalı telefonların oranının Avrupa ülkelerinde yüzde 35’lerde olmasına karşın Türkiye’de yüzde 50 düzeyinde bulunduğunu vurguladı.
Ekşi, 4G lansmanının da piyasaya daha hareket katacağını ve daha özellikli telefonların yüksek segmente talebi artıracağını da dile getirdi.
Türkiye’nin en pahalı telefonların en çok satıldığı ülkelerden biri olduğunu aktaran Ekşi, buna karşın mobil penetrasyon oranının ise hala istenen seviyede olmadığına dikkat çekti. Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki mobil abone sayısı 8 yıldır nüfus artış hızı ile aynı oranda arttı ve mobil abone sayısının nüfusa oranı neredeyse değişmedi. 2008 yılındaki mobil penetrasyon oranımız yüzde 92 iken 2015 yılında yüzde 92.7 oldu. Bu oranda Avrupa ortalaması olan yüzde 135’in çok altında” diye konuştu.

KURLAR FİYATI ARTIRDI

Ekşi, kaçak yollardan getirilen cihazların sistemde kullanılmasının önüne geçilmesini ve yolcu beraberinde getirilen cihazlardan alınan 131 TL’nin daha artırılmasını istediklerini de dile getirerek, kayıtdışını önleyerek sektördeki karmaşayı azaltacak bu önlemlerin istihdamı artıracağını kaydetti. Cepte fiyatlara da değinen Ekşi, son iki üç ayda hareketli olan kurlar nedeniyle fiyatlara yüzde 15-20 arasında zam yapılmak zorunda kalındığını belirterek, stoklardaki modellerin eski fiyattan satıldığını ancak yeni gelen modellerin daha pahalı olacağını kaydetti. Ekşi, yüzde 25 özel tüketim vergisi ve yüzde 18 katma değer vergisine tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin de arttığını anımsattı.
 
TAKSİT YASAĞI ETKİLEMEDİ

Türkiye’de ‘yerli telefon üretelim tasarruf edelim düşüncesi’ olsa da halkın çoğunun yüksek özellikli model istediğini aktaran Sinan Ekşi, “Yerli modeller giriş ve orta segmenti hedefliyor. Bunlar da 1.000 TL’nin altında fiyatı olanlar. Biz de genelde genç nüfus 2-3 bin TL’lik modelleri tercih ediyor. Taksit yasağından sonra da bu durum çok fazla değişmedi” görüşünü savundu.