26 Ağustos’ta yapılacak 4,5G ihalesi öncesi MOBİSAD, abone faturalarına zam yapılabileceğini açıkladı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, 26 Ağustos’ta yapılacak 4,5G ihalesinde işletmecilerin, harcayacakları paraların geri dönüşümünü sağlayabilmek için abone faturalarına zam yapmak zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Ekşi, 4,5G’nin yerli ürün kullanım şartlarıyla lisans ihalesinin ülke vizyonuyla örtüştüğünü ifade ederek, bu karara sıcak yaklaştıklarını söyledi. Yeni nesil teknolojiler kervanında vagonlardan biri değil, lokomotif ülke olunması gerektiğini belirten Ekşi, “MOBİSAD olarak eskiyen 4G (3.9G) trenine arka vagondan binerek değil, 4.5G’ye, 5G’ye öncülük ederek, dünyada lokomotif unsurlar arasında yer almanın ülke menfaatlerimiz açısından daha doğru olacağı kanaatindeyiz” dedi.

Yeni şartnamenin 4,5G ve 5G’yi hedeflemesinin bu anlamda gayet olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Ekşi, 5G hazırlığını sadece alt yapı/donanım alanlarıyla sınırlamayarak, aynı zamanda 4,5-5G altyapısına uygun katma değerli hizmetler ve ürünler üreterek, dünyaya ihraç edilmesi gerektiğini bildirdi. Ekşi, bunun için de gençlerin mobil yazılım alanında çalışmalar yapmaya teşvik edilmesini ve desteklemesini istedi.

Yerli ürün kullanım oranının yüzde 45’lere kadar çıkarılmasını doğru bulduklarını anlatan Ekşi, “Hatta 3. yılda değil mümkünse hemen. Elbette ki yerli ürünün gerçekten ‘yerli’ olduğu konusundaki denetim ciddi önem taşımaktadır. Aynı zamanda yerli olmayan ürünlere de ekstra gümrük vergisi konulabilir” diye konuştu.

İşletmecilerin, 26 Ağustos’ta yapılacak ihale ve sonrasında yapacakları yatırımlarda harcayacakları paranın çok ciddi bir meblağ teşkil edeceğini kaydeden Ekşi, harcanan bu paraların geri dönüşümünü sağlayabilmek için abone faturalarına zam yapmak zorunda kalınabileceğini kaydetti.

Ekşi, “Bunun kısmen önüne geçebilmek için, şartnamede yer alan bazı alanlarda operatörlere ortak yatırım yapma zorunluluğunun kapsamını ülke geneline genişletilerek kaynak israfı engellenmeye çalışılmalıdır” dedi.

Menü